Och bergen svarade

Som jag sa i ett tidigare inlägg har jag läst boken "Och bergen svarade" av Khaled Hosseini.
Den var väldigt välskriven, dock var det en komplicerad bok. På baksidan står det att det handlar om två syskon. Det ena syskonet, Pari, blir såld till en familj i staden Kabul medans brodern, Abdullah, får stanna kvar i den lilla byn Shadbagh. När de skiljs åt bryts deras band mellan varandra, och när de väl återförenas igen är det försent för att återskapa bandet. När det står sådär på baksidan får det mig att tro att mestadels av boken ska handla om de två syskonen. Det står även att när de lever ifrån varandra påverkas många andras liv, och jag tolkar det som att vi kommer få träffa några personer längsvägen som träffar syskonen och att de berättar lite hur deras liv påverkades. Jag hade dock fel... De första kapitlerna handlade det om syskonen men sen handlade varje kapitel om nya personer. Detta gjorde att min bild av boken blev väldigt förvirrande. Det var inte förens i det sista kapitlet som de två syskonen träffades igen.
     Jag tyckte att början av boken var bra, jag älskade att läsa den då. Hela första kapitlet började med att syskonens pappa berättade en saga. Andra kapitlet återskapar den sagan fast i verkligheten istället, vilket var kreativt och roligt att läsa. Sen blev boken rörig när han hade långa kapitlen med nya personer i varje kapitel. Vid varje ny person hittade man vilket samband de hade med syskonen och de andra personerna men det blev svårt att hålla koll på all information. För mig var det här ingen svår bok att läsa utan den var bara jobbig, handlingen blev seg. Inte den bästa bok jag har läst. Varje gång jag hade lagt ner boken hade jag ingen lust att ta upp den igen och fortsätta läsa. Sammanfattningen "lurade" mig om vad boken skulle handla om. Det som var bra med boken var att den var välskriven och väldigt detaljerad vilket fick mig att få klara bilder om hur omgivningen och personerna såg ut.
     Mitt omdöme på boken blir 3 av 5. Början av boken var väldigt bra, den gick snabbt att läsa, detaljerad i språket och i miljön men förvirrande när han bytte person hela tiden. Jag skulle inte läsa den en gång till, men jag har hört att khaled hosseinis andra böcker ska vara väldigt bra så det blir nog att jag läser någon av dem. Jag tror inte jag skulle rekommendera denna boken, det finns bättre böcker.
 
 
RSS 2.0